BNR – Scaderea dobanzii de referinta

bnr

Banca Nationala a Romaniei a decis marti, 5.04.2015, scaderea dobanzii de referinta la 1,75 la suta pe an. Astfel, dobanda de referinta a atins cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani, fiind privita ca o solutie pentru a se evita intarirea leului, fapt ce ar fi afectat exporturile.

„Scaderea dobanzii de politica monetara este surprinzatoare, mai ales in conditiile in care guvernatorul parea sa sugereze recent ca dobanzile sunt acolo unde ar trebui sa fie. Miscarea este surprinzatoare si pentru ca ,in conditiile relaxarii politicii fiscale, BNR a ales si ea o dubla relaxare monetara, atat prin scaderea rezervelor minime obligatorii – o decizie asteptata-, cat si prin scaderea dobanzii-cheie”, a declarat Radu Craciun, economistul-sef al BCR.

Decizia BNR de taiere a dobanzii nu pare justificata, in conditiile in care scaderea TVA la alimente urma sa provoace un efect deflationist de durata.

„Nu pot decat sa suspectez faptul ca BNR nu isi doreste o intarire a leului care ar putea afecta competitivitatea exporturilor si accelera deflatia. In ceea ce priveste impactul asupra dobanzilor interbancare si comerciale, acestea vor ramane in continuare sub presiune in directia scaderii, presiune produsa in primul rand de eliberarea a peste 3 miliarde de lei din rezervele tinute de banci la BNR si mai putin de scaderea dobanzii BNR”, a mai afirmat Radu Craciun.

Pe de alta parte, scaderea dobanzii de referinta a BNR, ar avea si efecte pozitive, cum ar fi cresterea creditarii pentru populatie si companii, impulsionata de reducerea dobanzilor la imprumuturi. Astfel, aceasta politica ar putea stimula consumul si reluarea investitiilor de catre firme si ar sprijini politica fiscala a Guvernului, acesta putandu-se imprumuta la dobanzi din ce in ce mai mici.

„Este un semn bun, dar, din pacate,efectul va fi cel mult psihologic, fiindca in mediul de afaceri se manifesta inca multa prudenta, chiar frica de a incepe proiecte noi care necesita creditare. Pe de alta parte, nici bancile nu se grabesc sa acorde imprumuturi, insa in cazul acesta exista o presiune reala de creditare a veniturilor. De aceea, institutiile bancare vor trebui sa finanteze proiecte”, a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

„Nu pot decat sa suspectez faptul ca BNR nu doreste o intarire a leului care ar putea afecta competitivitatea exporturilor si accelera deflatia”, a precizat Radu Craciun, economistul-sef al BCR.

Sursa: Romania libera   http://www.romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s